RS2552_2023_0609_RENEE_OSLO4614.tif_W-Article_1140x600.jpg

Renée Toft Simonsens juletradisjoner

I dette intervjuet kan du lese om hvordan Renée kommer i julestemning, hvem som dekker julebordet og et kjært juleminne som Renée aldri kommer til å glemme.

For mange er julen en fantastisk tid som samler venner, familie og andre kjære. Nylig hadde vi en samtale med vår danske Oslo Skin Lab-ambassadør, som også er forfatter, psykolog og tidligere internasjonal toppmodell. Renée Toft Simonsen, deler her sine juletradisjoner og alt som gjør høytiden spesiell.   

Hva betyr julen for deg? 

Julen er familiens tid. Det er en tid å være sammen; treffe mine barn og barnebarn, mine søstre og deres barn, samt min mor og far. Vi samles alltid hjemme hos min mor. Hun er 78 år nå, så vi alle bidrar med noe. Jeg pleier å være ansvarlig for anden, den ene søsteren tar med risengrynsgrøt, og den andre søsteren kjøper vanligvis vin, øl og brus. 

Hvordan kommer du i julestemning? 

Jeg kommer best i julestemning når jeg ikke er altfor opptatt. Jeg liker veldig godt å ta en spasertur i Århus by og se på juleutsmykning og all julebelysning. Og så elsker jeg lukten av ristede mandler og gløgg på hovedgaten. 

Hvordan dekker du julebordet? 

Min mor dekker alltid bordet. Hun gjør det så vakkert. I årene da barna var små og vi bodde i et stort hus, feiret vi jul hjemme hos oss. Nå er det min mor som er vert, så det er hun som tar ansvar for dekkingen. Resten av oss bidrar med festlig stemning, julegaver og mat. 

RS2551_2023_0609_RENEE_OSLO4640.tif_W-Article_1140x600.jpg

Hvilke spesielle juletradisjoner har din familie? 

Jeg tror vi feirer jul ganske likt som alle andre. Vi spiser and og risengrynsgrøt, og det er mandel i grøten - til barnas store glede. Vi går rundt juletreet og synger alle de klassiske danske julesangene. Så jeg vil si at det er ganske likt alle andre. En ting vi ofte gjør hjemme etter måltidet og gaveutdelingen, er å spille spill. Det kan være spill som "Margrethe Bowl" eller et nederlandsk spill som heter "Vertellis"; et spørrespill som lar oss knytte bånd på en herlig og ekte måte. I dette spillet får man høre hvordan alle har det, også de som ikke alltid er flinke til å gjøre seg hørt “kryss og tvers over bordet”. 

Kan du dele et spesielt juleminne du aldri vil glemme? 

Da jeg var liten, men likevel kanskje litt stor til å ønske meg en bamse, ønsket jeg meg det likevel, og jeg fikk en av bestemor og bestefar! Jeg husker det som den beste julen i mitt liv, selv om jeg var for gammel for den gaven. På den tiden besøkte vi mine besteforeldre annethvert år i julen, og jeg elsket å være med dem. Jeg elsket bestemors jul. Måten hun gjorde alt på var så koselig, den vakre julepynten hennes, og hennes snille og varme nærvær og plass for meg. 

For å være der for andre må du også være der for deg selv - noe som kan være lett å glemme i en travel høytidssesong. Hva gjør du for å huske deg selv i løpet av julen? 

Jeg tror det er stor verdi i å være der for andre. Selvfølgelig bør man ikke slite seg ut for å være der for andre, men for meg handler julen om mine barn og barnebarn, så det er det jeg prioriterer aller mest. Imidlertid gjorde jeg en ting for meg selv i julen, som var å takke nei til å feire julaften med mannens familie, som alltid feirer hos hans mor den 23. desember. Siden vi feirer med min familie den 24. desember, ble det for stressende for meg. Så til slutt sa jeg at jeg ikke kunne delta, selv om jeg visste at den kvelden betydde mye for mannen min og hans familie. I stedet tilbrakte jeg kvelden med min beste venn, som alltid feiret jul med oss. Vi pyntet juletreet i ro og mak og spiste grillet kylling og pommes frites. Dette ga oss tid til å forberede alt for 24. desember. Bare vi to. Det føltes alltid som et luksuriøst øyeblikk midt i all julestress å ha den tiden bare for oss. 

I løpet av julen kan mange kvinner føle seg stresset på grunn av mange ulike sammenkomster, julegavehandling og andre forberedelser. Hva er ditt beste råd for andre kvinner å huske på under julen? 

Jeg vil ikke gi råd om hvordan andre skal organisere julen og håndtere julestresset. Men noe jeg imidlertid synes er verdifullt, er å virkelig lytte til hva du har lyst til å gjøre og har energi til. Så hvis du føler at en fest, en julaften eller en bursdag gir deg for mye stress, ja, så avlys med god samvittighet. I min verden har du alltid rett til det, selv om det kan være utfordrende og skuffende for noen. Og husk, hvis noen avlyser, så er det fordi de trenger det og de har grantert en god grunn. Til syvende og sist er de fleste av oss veldig pliktoppfyllende, så når vi tar vare på oss selv ved å si nei til noe, synes jeg at vi bør respektere det. 
 
God jul!