Antioksidanter og oksidativt stress: hva du trenger å vite

Hva er oksidativt stress og hvordan kan du forebygge tidlige aldringstegn i huden?

Det som påvirker aldring av hud kan grovt sett deles inn i to typer; den såkalt “interne” aldringen som skjer innenfra som et ledd i den naturlige aldringsprosessen, samt den “eksterne” som skjer som følge av ytre faktorer.

Når vi blir eldre reduseres blant annet nivået av kollagen og hyaluronsyre. Det kan være noen genetiske forskjeller, men for de fleste av oss betyr det som regel at aldringstegn kommer naturlig til syne i 30-årene. Men dersom du utsetter huden din for ytre faktorer som påvirker oksidasjonsprosessen i kroppen, så kan aldringstegn huden vises enda tidligere og i enda større grad.

Ekstern aldring

Ekstern aldring skyldes faktorer som for eksempel:

 • Røyking
 • Eksponering for sol
 • Kosthold
 • Ernæring
 • Trening
 • Hyppige reiser
 • Stress
 • Sykdom / skade

En livsstil som inkluderer røyking, dårlige kostholdvalg og mye ubeskyttet soleksponering vil sannsynligvis føre til at aldringstegn vises på huden tidligere enn hos de som sjelden er utsetter seg for direkte sollys og som har tilstrekkelig med næringsstoffer fra et balansert kosthold.

Oksidativt stress

Ifølge hudspesialist og kosmetolog Michelle Ottendal fra Danmark oppstår oksidativt stress når kroppen utsettes for store mengder frie radikaler og kroppen ikke er i stand til å beskytte cellene tilstrekkelig ved hjelp av antioksidantforsvaret som er tilgjengelig.

Vi kaller det for «Det metabolske paradokset»: Vi trenger oksygen for å leve, men når kroppen forbruker oksygenet produseres skadelige avfallsstoffer. Oksygenet oksiderer og gir effekter som for eksempel når epler råtner og metall ruster. Kroppen og huden vår blir utsatt for samme prosess, og vi eldes.

Antioksidanter er kroppens eget forsvar mot oksidering og beskytter både fett, proteiner, celler og arvestoff i hele kroppen. Ved å sørge for at kroppen innehar nok antioksidanter kan man forebygge huden mot aldring, fordi det beskytter cellene mot oksidativt stress.

Hva er antioksidanter og hvordan kan vi få i oss mer?

Antioksidanter er molekyler du kan få gjennom riktig ernæring og et balansert kosthold, som andre vitaminer og mineraler. De fungerer som kroppens forsvar ved å beskytte celler og genetisk materiale mot oksidasjon og frie radikaler. Hvis du har tilstrekkelig med antioksidanter, kan du forhindre at oksidativt stress får huden din til å vise tegn på for tidlig aldring.

"Pass på at du får i deg nok antioksidanter. Frukt og grønnsaker er generelt gode kilder, eventuelt kan man supplere med et kosttilskudd," anbefaler Ottendal.

RS534_OSL_Michelle_OTO5682_W-Article_1140x600.jpg

Superbær!

Nordiske bær som blåbær, bjørnebær, bringebær, jordbær, tyttebær og multer har alle et høyt nivå av antioksidanter. De er gode å spise alene eller de kan gi et løft til salater og eller være basis for sunne desserter. Det at disse bærene også har få kalorier, OG samtidig mange andre gode vitaminer, gjør at de er Oslo Skin Lab-teamets absolutte favoritt-antioksidant-kilde. Dersom du passer på å inkludere noen av disse i kostholdet ditt, så kan de bidra til at du beholder en hud som er frisk og ungdommelig så lenge som mulig.

Siden disse bærene finnes både ferske og frosne, kan du bruke dem hele året. Her er noen idéer for å inkludere superbær i kostholdet ditt:

 • Med havregryn eller yoghurt til frokost
 • Most og servert med kesam / cottage cheese til dessert
 • I en smoothie
 • I chiafrøsyltetøy (som vi elsker!)

Husk at du også kan ha i en dagsdose av The Solution for å gi huden din en ekstra boost!